Kakao

1 položek celkem
Kakaové boby nepražené
od 80 Kč

Boby lze chroupat tak, jak jsou, i se slupkou, protože je měkká. Zkrátka podobně jako oříšky. Také je můžete namlít a použít v řadě chutných...

477/501

Spolupracujeme napřímo s pěstiteli, které si osobně vybíráme. Naším spádovým působištěm je provincie Manabí. V případě kakaa se jedná o „meccu“ ekvádorského kakaa „Arriba nacional, tzv. fino de aroma“ neboli kakao jemné vůně. Právě odtud, z provincie Manabí, pochází specifický, tzv. 4. druh kakaa (vedle odrůd Criollo, Forastero a Trinitario), odrůda Arriba. Vyniká velkou chuťovou bohatostí a je často ceněna stejně jako aromatická odrůda Criollo.

Spolupracujeme s družstvem, které sdružuje 930 členů. Přesto družstvo sdružuje i malé pěstitele, kteří disponují třeba jen 10 kakaovníky. Funguje jako garant kvality a sklizně, tj. výkonný orgán družstva dohlíží na to, aby pěstování kakaovníků probíhalo u všech členů stejně: v harmonickém prostředí, ideálně ve smíšené kultuře, a to bez jakéhokoli použití chemických prostředků. Drobní pěstitelé v době sklizně (leden−duben hlavní, červen−září menší) průběžně sklízejí kakaové boby. Ty odvážejí ještě ve slizu do družstva, kde je váží a vykupují. Tento krok je velmi důležitý − drobným pěstitelům totiž garantuje každodenní příjem. Následně družstvo boby fermentuje ve velkých fermentovacích nádobách a poté suší výhradně na slunci v sušárnách. 

Chuťově bezvadné kakaové boby pak následně propojujeme přímo s českými/evropskými čokoládovnami, které vyrábějí čokolády tzv. „od bobu“. Jinými slovy: jejich výroba začíná u prvotní suroviny, kakaových bobů. Nenakupují již hotové kakaové hmoty, většinou obohacené o bílý cukr. Tyto čokoládovny si naše kakaové boby samy praží a drtí, sladí povětšinou panelou (ztuhlou cukrovou třtinou) a vy si můžete být jisti, že taková čokoláda je opravdová a „zdravá“ pochutina.

 

V čem jsou naše kakaové boby výjimečné? 

  • MALÍ PĚSTITELÉ V RÁMCI VELKÉHO DRUŽSTVA: i třeba jen farma o 10 kakaovnících se může stát součástí velkého družstva, jež zaštiťuje celou postprodukci. Podmínkou je, že hospodaří permakulturně.
  • 100% ODRŮDA „Arriba nacional, tzv. fino de aroma“ neboli kakao jemné vůně.
  • HARMONICKÉ PROSTŘEDÍ: Kakaovníky jsou pěstovány v tzv. smíšené kultuře (permakultuře) ve stínu původních stromů s ovocnými stromy vč. citrusů.
  • FERMENTACE: kvalitní „kvašení“ má vliv na výslednou bezvadnou chuť bobů.

 

K čemu je dobrá fermentace? 

Je to proces, při kterém se rozloží pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Bez fermentace by nedošlo k umrtvení klíčku, rozvoji chuti a boby by ani nešly vyloupnout. Během fermentace se také mění barva vnitřku kakaových bobů: z fialové na tmavě hnědou tak, jak ji známe v Evropě. Díky odrůdě a velmi pečlivé fermentaci naše boby získávají ovocné, květinové, oříškové i kořeněné aroma.

 

Jste firma a máte zájem o kakaové boby ve velkém? Pro informace o aktuální ceně se na nás obraťte. Viz KONTAKTY. 

 

Podívejte se, jak dochází ke zpracování kakaa v našem ekvádorském družstvu.

1) Na fotografiích:

Popis galerie fotografií: Zralé kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Typická farma jednoho z drobných farmářů. / Cca. měsíční kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Květy odrůdy Arriba nacional. / Majitelka značky Ekvádoru na dlani, paní Markéta, u kakaovníku. / Smíšená kultura. / Kakaový lusk v průřezu s čerstvými kakaovými boby. / Sklizené kakaové lusky odrůdy Arriba nacional. / Při zavážce čerstvých kakaových bobů v družstvu. / Družstevní fermentárna. / Majitelka značky Ekvádoru na dlani, paní Markéta, s vedením družstva. / Při fermentaci. / Právě nafermentované kakaové boby, připravené k sušení. / Sušení kakaových bobů v sušárně. / Při pytlování kakaových bobů. / Při vážení čerstvých kakaových bobů.

Foto: Kath Ziminsky, Markéta Pišková

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení