1 položek celkem
Pražená káva LIMITOVANÁ EDICE Servio
od 150 Kč

Káva se ideálně hodí pro přípravu espressa nebo na French Pressu.

474/190

Spolupracujeme napřímo s (drobnými) farmáři, které si osobně vybíráme. Naším spádovým působištěm je provincie Manabí. Nejedná se zrovna o „meccu“ ekvádorské kávy. Tou je provincie Loja s vysohorskými arabikami. My se zaměřujeme na farmáře, kteří třeba ještě nedosáhli úplného věhlasu v pěstování kávy. Své řemeslo však dělají velmi dobře, poctivě a hlavně − mají zájem na tom, aby se tato tradiční plodina neztrácela z Ekvádoru, zejména z provincie Manabí.

Farmáři, s nimiž spolupracujeme, mají povětšinou malé farmy a své 100% arabiky pěstují v harmonickém prostředí, tzv. smíšené kultuře, ve výšce cca 500 m. n. m. Některé pěstitele si ve výběru ponecháváme, jiné obměňujeme, a jejich řemeslně zpracované kávy propojujeme přímo s českými/evropskými pražírnami a kavárnami.

Je nám velkou ctí představit Vám LIMITOVANOU EDICI roku 2020:

 

Co že to vlastně piju za kávu? 

- kávu ručně nasbíranou a vytřízenou na permakulturní farmě (4 ha) pana Servia Pacharda a na přilehlých farmách (farmy o 0,5 ha) malých zemědělců v Ekvádoru (provincie Manabí, kanton Junín)

- kávu dovezenou lodí z Ekvádoru do Německa a dále přímo do Čech kamionem díky iniciativě nadšenců, majitelů značky Ekvádor na dlani

- kávu praženou v pražírně Coffee Tábor, s. r. o. v Táboře

 

Co je na této kávě tak zajímavého?

  • MALÍ PĚSTITELÉ: Pan Servio Pachard, který celou sklizeň a postprodukci zaštiťuje, je v Ekvádoru uznávanou osobností v oblasti permakultury.
  • 100% ARABIKA: její odrůdy v tomto poměru: 90 % caturra, 10 % catuai.
  • HARMONICKÉ PROSTŘEDÍ: Kávovníky jsou pěstovány v tzv. smíšené kultuře (permakultuře) ve stínu původních stromů s ovocnými stromy vč. citrusů.
  • METODA HONEY: Servio záměrně nepoužívá při zpracování kávy touto metodou vodu − jednak kvůli šetrnosti k životnímu prostředí, jednak kvůli chuti.

 

Co je to ta „metoda honey“(medová)?

  • Servio nasbírá spolu se svými syny a ostatními farmáři zralé kávové třešně. Z třešní pak na mechanické drtičce odstraní dužinu. Vyloupaná zrna fermentují po dobu cca 15 hod. ve velkých kádích a následně nechají usušit zrna i s rostlinným mazem několik dní na sušácích. Během sušení zrna obracejí, aby kvůli vysokému obsahu rostlinného mazu nezačala plesnivět. Díky pečlivému zpracování se pak v kávě lépe rozvine ovocná chuť.

 

Podívejte se, jak dochází ke zpracování kávy na farmě pana Servia.

1) Na fotografiích:

Popis galerie fotografií: Farma pana Servia. / Pan Servio se svým synem při odstraňování slupek z kávových třešní v drtičce. / Zralé kávové třešně v bednách. / Pan Servio u kádě s již vyloupanými kávovými zrny. V kádi probíhá fermentace. / Sušárna. / Smíšená kultura aneb pan Servio na obhlídce své permakulturní farmy. / Pan Servio u kávovníku s majitelkou značky Ekvádoru na dlani, paní Markétou.

 

2) Na videu:

 

Už víte, co pijete? Přejeme Vám dobrou chuť! :)